Erik Jacquemyn

(° 1958, Leuven, Belgium)

Science Technology Communication & Education

Als kind was Erik Jacquemyn al geïnteresseerd in en gefascineerd door wetenschap en technologie. Sinds het begin van zijn carrière maakt Erik mensen warm voor wetenschap en technologie. 

Voor Captain Jack ontwikkelt en verfijnt hij het educatief concept en de interactieve opstellingen van het Aero Park (kinderen -12 jaar en hun begeleiders) en de Sky Tower (jongeren vanaf 12 jaar en hun begeleiders).

Erik deed veel ervaring op in wetenschapseducatie en -communicatie, in de ontwikkeling van strategieën, de organisatie van grote evenementen zoals Flanders Technology International, de technologiebeurs die in de jaren 80 en 90 meer dan 100.000 bezoekers aantrok op een week tijd, de Vlaamse Wetenschapsweek en het Wetenschapsfeest. 

Erik heeft een uitgebreid netwerk in België en daarbuiten: hij werkte samen met mensen uit de bedrijfswereld, de wetenschap, de politiek en de academische wereld, maar ook op hoog niveau onderhoudt hij relaties met de koninklijke familie, ambassadeurs en buitenlandse vertegenwoordigers. 

Eén van zijn professionele hoogtepunten was de oprichting van het eerste wetenschappelijke doe-centrum in België: Technopolis®. Dat opende in 2000 en laat iedereen tussen 4 to 104 jaar actief kennismaken met wetenschap en technologie. Erik was de CEO van Technopolis® van bij de opstart tot 2016. 

Hij stelt zijn kennis en ervaring ter beschikking van binnen- en buitenlandse initiatieven om wetenschap en technologie dichter bij de mensen te brengen.

Zo adviseert hij overheden, stichtingen en bedrijven wereldwijd over wetenschapseducatie. 

In 2010 kreeg hij grote internationale erkenning toen hij gevraagd werd om de eerste Science Centre World Summit te organiseren en voor te zitten in 2014. 

Voor zijn werk ontving Erik ook verschillende onderscheidingen. Zo ontving hij de UNESCO Kalinga Award voor de Popularisering van Wetenschap (2017, Jordanië), de Knowledge Economy Network Award (2014, Slovenië), de ASTC Roy L. Shafer Leading Edge Award voor Experienced Leadership in the Field (2014, USA) en de prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid in 2006 en het Paul Harris Fellowship van Rotary International (1989).

Social media

Captain Jack LinkedIn   Captain Jack Youtube channel

Door gebruik van cookies, kunnen wij garanderen dat de site optimaal presteert.